Academy

Datum: maandag 8 juli, dinsdag 9 juli, donderdag 11 juli en vrijdag 12 juli, 10:30-12:00

Locatie: Sint-Gummaruscollege, Lier

De Schaakacademie vindt plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in het Sint-Gummaruscollege. De bar/analyseruimte zal dienen als locatie. Deze sessies zijn gratis en vinden plaats tussen 10:30 en 12:00. Ze behandelen schaakgerelateerde onderwerpen en hebben een academische sfeer. We verwelkomen zowel schakers als niet-schakers.

 

  • Maandag 08/07/2024: “Schaak & AI: Computeranalyse” (Emmanuel Wildiers)

Computers overtroeven mensen al vele jaren. Maar hoe werken ze? Emmanuel zal uitweiden over de werking van schaakcomputers. Hoe nemen ze beslissingen en wat kunnen we van hen leren? Bij welke soort posities zijn ze uitzonderlijk sterk (of zwak)? Deze sessie is bedoeld voor liefhebbers van schaken en AI.

Emmanuel is bestuurslid en jeugdleider van ChessLooks Lier. Hij is ook een kwantitatief investeringsprofessional (Schroders) die graag een ‘optimalisatieprobleem’-hoek neemt bij allerlei maatschappelijke problemen.

 

  • Dinsdag 09/07/2024: “Gelijkenissen tussen Schaak, Ondernemerschap, Coaching en Verkoop” (Roger Helsen)

Bedrijfsmodelsterkte en operationele uitmuntendheid zijn cruciale factoren voor het succes van een onderneming. Echter, het naar een hoger niveau tillen van je bedrijf vereist strategieën op het gebied van marketing en verkoop. Echt uitmuntende bedrijven slagen erin hun verhaal goed te vertellen! Deze sessie zal deelnemers begeleiden bij het bouwen van effectieve communicatiestrategieën door klanten te benaderen als één handelend organisme met het Pulcra-concept.

Roger groeide op in een ondernemersfamilie in een landelijk dorp in de Kempen. Hij bouwde een succesvolle carrière op in verkoop en verkoopmanagement en ging later zijn vaardigheden toepassen bij de reorganisatie van kleine en middelgrote bedrijven. Roger erkende dat hoogwaardig bedrijfsmanagement en schaken overlappen in hun vereisten voor strategisch denken, tactiek en planning. Daarom organiseerde hij internationaal gerenommeerde schaakevenementen, CEO-schaak en jeugdinitiatieven. Vandaag zijn Roger Helsen en Koen Daenen de drijvende krachten achter Business Inspiration, een consultancy voor strategisch management en verkooptraining.

 

  • Donderdag 11/07/2024: “Belgische Schaakgeschiedenis” (Nikolaas Verhulst)

Nikolaas is de initiatiefnemer achter de website die zoveel mogelijk informatie bundelt over schaken in België voor 2000: www.belgianchesshistory.be. Zijn doel is om de periode voor het internet volledig te dekken. De website bevat toernooien, spelers en een database met meer dan 25.000 partijen. Deze sessie is ideaal voor fervente (schaak-)historici, (schaak-)cultuurliefhebbers en zij die op zoek zijn naar een (nationale) held. We zijn Nikolaas dankbaar voor zijn inspanningen om het nationale schaakerfgoed te bewaren.

Nikolaas is een trots lid van SK Oude God (Mortsel). Hij is ook een rasechte wiskundige (TU Delft) die zich inzet om de wereld te overtuigen van de schoonheid ervan.

 

  • Vrijdag 12/07/2024 “Wereldkampioenen schaken” (Patrick Verrijssen)

Op 12 juli spreekt Patrick Verrijssen over: “Wereldkampioenen Schaken”. Patrick zoomt in op de achtergrond en prestaties van de meest prominente wereldkampioenen. Waar komen de groten vandaan? Wat heeft hen gemaakt tot de genieën die ze zijn? Enkele van hun beste momenten worden geïllustreerd met stukjes spel. Deze sessie zal een aantal goede benchmarks bieden voor het komende wereldkampioenschap, waar de eerste Chinese wereldkampioen zijn titel zal verdedigen tegen de jongste uitdager ooit.

Patrick is een trots lid van ChessLooks Lier, dat hij mede heeft opgericht. Naast het stimuleren van de schaakontwikkeling in en rond Lier, is Patrick ook een verzamelaar van schaakcuriosa. Zijn verzameling is zo uitgebreid dat ze de toernooizaal zou kunnen versieren. Als hij niet aan het spelen of verzamelen is, houdt Patrick van lezen en schrijven… schaken!